”Lottas” julminnen – ekonomisk och psykiskt våld

Mitt X var alltid generös till jul men eftersom jag tjänade mindre än honom  hade jag inte samma möjlighet att köpa dyra julklappar till honom från mig och barnen. Efter julen kunde han sitta och räkna ihop vad allt gått på det han handlat för  och jämförde det med hur mycket han hade fått för.

I bråkiga situationer kunde han vända det mot en –” när han varit så generös mot mig och mina andra barn” ,” jag var en otacksam jävel”. Han kunde hota med att ta tillbaka de saker jag fått pga av ”mitt beteende”. Bråket kunde vara att jag ifrågasatte något, att jag inte tyckte som honom , ville ha hjälp hemma mm.

Hans gåvor betydde mindre och mindre för mig eftersom jag lärde mig att det fanns ett förbehåll i slutänden.

Barnens jul

Första julen efter jag  flyttat skulle våra gemensamma barn fira jul med mig och min släkt , pappan hade skickat med ett stort paket från barnen till mig -längst ner i botten på paketet låg en påse tomteskum !

Barnen skruvade på sig och jag såg att dom inte visste hur dom skulle hantera det , nog hade dom velat att det skulle varit något bättre än så och inför dom andra skämdes dom säkert . För deras skull hade det varit lika bra att inte ge något alls. Den äldre sonen  visste nog om detta för han hade handlat lite för egna pengar. Jag låtsades inte om något utan var glad och tackade dom för julklappen.

Senare får jag ett sms från pappan där han skriver och frågar :” Hur kändes det när du öppnade paketet från barnen? Du är inte värd att få något mera från dom”.

Efter den julen  fortsatte jag i några år att handla något till honom från barnen men inget gavs från honom/dom till mig.

Den veckan barnen är hos pappa under jullovet så vet jag aldrig om jag får prata med dom och önska god jul eller gott nytt år, det beror på vilket humör pappan är på. Ofta är frågan då jag ringer : ”vad vill du dom ”? Barnen har blivit påkommen att ringa och skicka sms från sina telefoner men blivit hotade med att bli utav med dom så de har slutat ringa själva, samtalen får gå via pappans telefon. Jag har många ggr valt att inte ringa för jag vet att barnen får det värre då men ett God Jul eller Gott Nytt År vill jag säga till mina barn.

Vill tillägga att födelsedagar och fars dagar så har jag alltid sett till/ser till  att barnen har något till honom , mina födelsedagar och morsdagar har han aldrig ombesörjt/ombesörjer att hjälpa barnen med pga, citat: ”jag är en dålig mamma”,” jävla människa”   och en ”lågt stående varelse”.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s