Debattinlägg i Aftonbladet 3/1 – 19

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/G17GB4/mammor-ska-ha-ratten-att-skydda-sina-barn

Mammor ska ha rätten att skydda sina barn

Replik från Pia Eklund om vårdnadstvister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För barnens bästa är det dags att en gång för alla begrava PAS-teorin och ta tillbaka rätten att skydda våra barn från våld och övergrepp, skriver Pia Eklund.

FOTO: GETTY
DEBATT

REPLIK. Jag delar Matts Hertsbergs uppfattning att barnen har blivit ett verktyg i vårdnadstvister och att det förmodligen ligger till grund för att många barn och unga mår psykiskt dåligt i dag, men inte på det sätt som Matts Hertsberg antyder.

Tvärtom är det med stor sannolikhet förespråkarna för PAS-teorin (Parental Alienation Syndrome) som är orsaken till att barn mår dåligt eftersom det medför att barn tvingas till umgänge med en våldsam förälder mot barnens vilja.

Matts Hertsberg vill att man ska bevisa ”bortom rimligt tvivel” att en förälder har utsatt ett barn för våld och övergrepp men det borde vara viktigare att skydda våra barn.

PAS-teorin, som Matts Hertsberg hänvisar till, grundades av den amerikanske psykiatern Richard Gardner (1931–2003) som byggde på antagandet att barn som anklagade sin förälder för våld eller övergrepp var hjärntvättade av den andre föräldern.

Att Richard Garners teori fortfarande används som argument är beklämmande eftersom han både uttalade sig positivt om pedofili och förespråkade att pappor som anklagades för våld och övergrepp skulle få ensam vårdnad om barnen.

På grund av att organisationer som Pappabarn med stöd av psykologen Lena Hellblom-Sjögren regelmässigt anklagar mammor som vill skydda sina barn för PAS rekommenderas mammor av sina advokater att inte nämna eller anmäla våld och övergrepp eftersom de då med stor sannolikhet kommer att förlora vårdnaden.

Ja, ni läser rätt – 2019 i Sverige så skrämmer man kvinnor till tystnad på bekostnad av deras barns hälsa och säkerhet.

Det är bekymmersamt att föreningen Pappabarn tycker det är viktigare att ha en relation med båda sina föräldrar än att skydda barn mot våld som inte kan bevisas ”bortom rimligt tvivel”.

Psykisk våld ger livslånga skador och orsakar bland annat PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), självskadebeteenden och utmattningssyndrom men är svårt att visa och sätta ord på för ett barn. Ett barns ovilja att besöka den andra föräldern måste tas på största allvar.

För barnens bästa är det dags att en gång för alla begrava PAS-teorin och ta tillbaka rätten att skydda våra barn från våld och övergrepp. Barn ska självklart inte tvingas välja en förälder men de ska ha rätt att skyddas från den som gör dem illa.

Pia Eklund, grundare av Vi bryter tystnaden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s