Hans högsta önskan är att jag ska dö

”Sofia” delar med sig sin berättelse som även publiceras i Västgöta Tidningarna.

Partnerns hot om att ta livet av sig höll Sofia i ett järngrepp. I 17 år levde hon i en relation som kantades av psykisk misshandel och verbala kränkningar. När hon till slut valde att lämna trappades våldet upp, men Sofia vägrade backa och idag lever hon tillsammans med barnen på ny ort.

– Visst har jag känt skuld över att jag inte gick tidigare, men när jag ser tillbaka på den tiden vet jag att jag inte kunnat göra annorlunda.

Charmig, kärleksfull och hjälpsam. De fina egenskaperna är många när Sofia berättar om mannen hon träffade som ung, men då och då skälver rösten.

Idag lider hon av utmattningssyndrom, har svårt att hitta ord och tappar tidvis tråden. Orsaken är den långvariga stress det innebar att leva i en våldsam relation där allt gick ut på att vara till lags.

– Jag märkte ganska snabbt när vi flyttade ihop att han hade egna regler som jag var tvungen att förhålla mig till. Jag var till exempel tvungen att lämna bort min katt, vilket är helt galet när man ser tillbaka på det. Han klarade inte heller av om jag sa emot och ofta tog det sig uttryck när han drack på fest. Han visade tydligt sin aggressiva sida utåt och drog sig inte för att säga om han ville slå ner personer han ogillade.

Våldsam barndom återspeglades

Sofies vänner reagerade starkt på hennes nya kille. Flera uttryckte att de inte klarade av att se på medan hon sjönk djupare i den destruktiva relationen och valde att ta avstånd, något Sofie hyser stor respekt för. Trots det kände hon sig tvungen att stanna kvar.

– Han sa ofta att det var tack vare mig som han levde vilket gjorde att jag kände ansvar för hans psykiska ohälsa. Det blev som ett missbruk. Allt gick ut på att jaga tillfällena när jag fick vara hans gudinna, för när han mådde bra var han fantastisk, men de stunderna blev allt kortare och till slut fanns dem inte alls.

Sambon som själv upplevt misshandel och alkoholism som barn, led av emotionellt instabil personlighetsstörning, även kallat borderline, vilket innebar stora humörsvängningar. Dessutom brukade han i hemlighet narkotika, vilket i efterhand förklarat varför han gärna var ensam hemma.

– Han kände mycket ilska och besvikelse över barndomen, men även det blev en del i hans spel för att hålla kvar mig. Fick han inte sin vilja igenom blev han fullständigt empatilös. Det kunde räcka med att vi satt vid middagsbordet och jag sa något i fel tonläge så blev han skitarg.

”Antingen dör han eller jag”

Sofie måste ta ett djupt andetag när hon berättar om hur han brukade göra kräkreflexer med handen åt henne. Glåporden, förnedringen och hatet gör fortfarande ont att tänka tillbaka på.

– Jag föreställde mig ett uttöjt gummiband som drogs åt två håll och tänkte att när det spricker, då tappar jag förståndet, säger Sofia.

Hon gjorde flera försök att lämna relationen, vid ett tillfälle flyttade hon till och med ut, men manipulationen och de ständiga självmordsförsöken fick henne att gå tillbaka.

– Jag fantiserade om att en vacker dag lämna honom för gott, men det tog tio år innan jag verkligen bestämde mig och under den tiden hann vi få tre barn. Till slut kände jag att antingen dör han eller jag, och jag måste finnas för mina barn, säger Sofia.

Pratar öppet med barnen

Det blev början på en svår period med anmälningar, besöksförbud, vårdnadstvister och dödshot.

– Han hatar mig. Jag vet att hans högsta önskan är att jag ska dö och jag drömmer ofta mardrömmar om hur han slänger ner mig för en bro eller kör över mig, men själv känner jag inget hat. Sådana tankar är bara giftiga för mig själv och jag orkar inte känna hämnd, jag vill bara få leva mitt liv i fred, säger Sofia.

Idag har hon ensam vårdnad om barnen, bor på ny ort och har brutit med mannens anhöriga. Mycket energi går åt till att dokumentera den begränsade kontakt han har rätt till ifall ärendet skulle tas upp i rätten på nytt.

– Barnen är medvetna om vad som hänt och varför de inte kan träffa sin pappa. De är förstås rädda att han ska komma nära mig och oroliga eftersom de känner till hans drogmissbruk, men jag är noga med att aldrig tala illa om honom.

”Inte kunnat göra annorlunda”

Idag mår Sofia bättre än på länge. Så fort hon tog sig ur förhållandet hörde hennes gamla vänner av sig, hon återupptog hästintresset och efter ett tag kände hon sig redo att träffa någon ny, men hon medger att det tar tid att återuppbygga den självbild som raserats.

– Det är som att lära känna sig själv på nytt. Man är så van vid att göra som han vill att man glömt bort vem man är. Jag vet att det låter löjligt, men jag har pratat mycket med mig själv i spegeln. Han präntade verkligen in att jag var ful och äcklig, så jag måste säga till mig själv att jag duger, om inte för någon annan så för mig själv, säger hon och fortsätter.

– Visst har jag känt skuld över att jag inte lämnade tidigare, men när jag ser tillbaka på tiden vet jag att jag inte kunnat göra annorlunda. Jag gjorde verkligen allt jag kunde för att helhjärtat finnas där för alla. Idag förstår jag att det inte är okej att klamra sig fast på någons rygg och säga att det är tack vare den man lever, men då tänkte jag bara att barnen behövde sin pappa.

Föreläser för att hjälpa andra

I framtiden hoppas Sofia kunna hjälpa andra som befinner sig i samma situation. Hon blir upprymd när hon berättar om skolföreläsningen hon bokats till, för hon vet vikten av att lyssna till andras berättelser.

– Utväg har betytt jättemycket för mig, men även socialens familjebehandling och alla gruppsamtal. Det gav mig så mycket att få höra andra och förstå att min situation varit helt normal när det kommer till relationsvåld, för till slut blir man blind. Han hade alltid en orsak till att bli arg eller elak, så man måste få höra från någon utomstående att det är fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s