Min berättelse: ”Paula”

Vi träffades när jag var 17 och han var 19 år.

Jag var från början en tuff tjej som inte brydde sig om vad andra tyckte och tänkte, men blev mobbad i skolan och hade börjat dölja mitt rätta jag. Nu hade jag börjat läsa på tandteknikerskolan i Göteborg och kommit tillbaka så smått till den jag var innan mobbingen börjat. Jag var hemma hos mina föräldrar en helg, telefonen ringde och det var han som ville bjuda ut min syster på bio. Hon var inte hemma, ”men jag kan gå istället”, sa jag…Bio med efterföljande övernattning med sex första kvällen. Det var första killen för mig.

Där började det förstår jag nu 29 år senare. Han var gentlemannalik, höll upp dörrar och var en svärmorsdröm.

Kommer inte exakt ihåg när hans beteende förändrades, men det var nog ganska fort. Min mamma berättade för mig nu i somras om en händelse som inträffade första gången min fd svärmor var och fikade hos mina föräldrar ihop med mig och mitt ex. Min fd svärmor hade suttit och nästan som att hon tänkt högt, sa min mamma; ”Hon kan bli användbar”, hade hon sagt. Min mamma tänkte inte mer på det just då, men det ligger kvar och gnager 29 år senare. Jag har förklarat för henne att även om hon hade sagt nåt då så hade jag troligtvis inte lyssnat, allt har sin tid. Mitt ex och hans mamma är väldigt lika i sättet, självupptagna men samtidigt väldigt verbala och kan prata omkull vem som helst.

Första gången som jag kommer ihåg att han var våldsam var efter ett par år. Jag var gravid i de första veckorna och mådde illa och var trött stor del av tiden. Vi var på någon sorts gårdsvisning, för han hade redan då storhetsvansinne och ville köpa gård och bli största bonden i bygden… Kommer ihåg att vi gick ute och jag sa till honom att jag var yr och ville sätta mig ner. Men vi kunde inte det enligt honom, för då missade vi visningen av skogen. Jag svimmade och då var han den omtänksamme killen utåt som berättade att vi skulle ha barn och allt var så fantastiskt. Vi åkte hem till hans morföräldrar som hade en liten gård i grannkommunen. Alla släktingar var där på söndagsmiddag. Vi åt och det pratades, då sa han att jag hade svimmat mitt i visningen. Sedan gick han på en gång ut i skogen för att titta på det han skulle ärva när den tiden kom. Jag blev ensam med hela klanen, så fort han gått så började utfrågningen: ”Jaha, svimma sådär gör man ju bara om man är gravid”. Jag sa inget men till slut efter mycket tjat så sa jag som det var, att jag var gravid.

Han kom tillbaka efter ett par timmar och alla grattade honom. Det var första gången jag såg de svarta ögonen stirra på mig, han har klarblå fantastiska ögon tyckte jag på den tiden. ”Kom så åker vi en sväng” sa han. Vi åkte ett par kilometer och svängde in på en skogsväg. Han sa till mig att det var hans största dröm att berätta för sina morföräldrar att han skulle bli pappa, så att han kunde se på deras ögon hur de skulle reagerade och det hade jag förstört för all framtid, när jag berättade. Jag blev arg och sa att han skulle stannat och berättat det då när han ändå sa att jag svimmat. Det var nog bland de första gångerna som jag blivit riktigt arg på honom, för jag har ett hett temperament. Jag gick ur bilen och sprang iväg, han sprang efter mig och skrek att jag ALDRIG mer fick springa iväg när vi diskuterade. För mig var det inte en diskussion, utan ett tillrättavisande och ett maktutövande. Det var första gången jag blev nerdragen och slagen av honom.

Jag hade nästan aldrig linne, för det var alltid störa blåmärken på överarmarna, han var smart var det gällde att rikta slagen…aldrig så de syntes. Jag blev på nåt sätt van vid att få en knytnäve på överarmen, kände till slut inte smärtan och var inte rädd när jag visste att det skulle komma. Det hände ofta, alltid när han inte fick som han ville. Antingen var det fel mat eller att jag kommit hem för sent från jobbet, varit för länge hos kompisar. Hade jag varit den typen som bara nickade och bockade så hade jag troligtvis sluppit mycket stryk, men jag är en stark kvinna som står på mig.

Han blev bonde på heltid efter att han blivit uppsagd från kommunen som lärare (han berättade aldrig vad det riktiga skälet för uppsägning var). Vi flyttade till en gård som vi arrenderade. Jag hade jobb hos mina föräldrar i deras firma, och tog hand om våra då tre barn och skötte allt hemma, och då menar jag ALLT. Målade fönster, tapetserade och målade, klippte gräs och fixade så bilarna blev servade, högg ved, bar in ved, tände i pannan, lagade mat, betalade de flesta räkningarna mm. mm.

Misshandeln stegrades, från att ha varit ett slag på överarmen så gick det till att slängas/tryckas mot golvet så att revbenen bröts och böjdes, så att jag aldrig mer kan ligga på sidan och sova, sparkar på ryggen och rumpan så att svanskotan aldrig mer blivit normal igen.

Jag har så många gånger försökt att ringa polisen, men fått min telefon sönderslagen, och när jag istället försökt fly med bilen så har han brottat ner mig och tagit bilnyckeln. Samtidigt sagt att jag inte får åka nånstans när jag är upprörd. Efteråt är det som bortblåst, han är som vanligt och i princip alla gånger så har vi haft sex efter en stund.

För 8 år en separerade vi efter att jag träffat en ny man som var helt annorlunda, han tog hand om mig och var inte det minsta självupptagen. När det uppdagades att jag varit otrogen så blev han först arg, men nästan med en gång så förlät han mig. Jag bodde i mina föräldrars sommarstuga den sommaren.

Precis när jag flyttat i början av maj, så kom han till mitt jobb, som jag vid årsskiftet tagit över efter mina föräldrar. Jag och min anställda satt och fikade när han plötsligt dök upp och var övertrevlig, han sa att han varit hos Anders. Jag blev stel av skräck! Min anställda visste inget om och blev paff av det han sa sedan. Han hade åkt till han jobb och helt öppet inför hans arbetskamrater i princip hotat honom att nånsin träffa mig igen, och att han aldrig mer fick ringa mig för att jag var hans fru. Jag blev arg och sa att han inte skulle lägga sig i för vi hade separerat och jag hade ju flyttat. Det blev bråk och jag försökte fly in på toaletten och låsa om mig men han lyckade tränga sig in. Han slängde omkull mig på toaletten och tog strypgrepp på mig, så nära att dö har jag nog aldrig varit. Min anställda hade kunder, men sprang för att hjälpa mig och lyckades få honom att sluta. Sen kommer jag inte riktigt ihåg vad som hände. Jag åkte till min bästa vän och därifrån ringde jag Anders och berättade vad som hänt. Jag bodde hos min vän som bodde granne med Anders i några dagar.

Hela den sommaren så ringde mitt ex varje kväll och jag ringde honom med. Där började han bli trevlig och sa att han skulle bli en ny och bättre version om jag flyttade hem igen. Så i augusti flyttade jag hem igen tyvärr. Vi skaffade ett barn till.

Jag träffade inte mina släktingar eller vårt äldsta barn som då var 17 år och bott hemifrån i ca 3 år. Han har en barnmisshandelsdom på vårt nu 25-åriga barn, det blev rättegång på det målet när jag var höggravid med vårt yngsta barn som nu är 6 år. Våra barn är 25, 20, 19, och 6 år gamla. De 3 vuxna vägrar att träffa honom eller ens prata med honom, han är blockad på alla sociala media och på telefoner.

Förra året på annandag påsk så lämnade jag honom. Jag hade jobbat hela påsken, och han hade haft hand om vårt yngsta barn hela helgen, de hade åkte på utflykter och varit på nåt möte onsdagen innan. Så på måndagen skulle jag ta dottern till en kompis när jag åkte till jobbet. Han hade haft privatbilen hela helgen, som tankade fullt på onsdagen. När jag startade bilen så var det 0 mil till tom tank, som så många gånger förut. Jag blev vansinnigt arg, men visade inget för dottern utan pratade med henne som vanligt och lämnade henne hos kompisen.

När jag kom ut till bilen så ringde jag till honom och sa att det var sista gången jag tankade bilen för honom och tog den med tom tank, han sa att han hade tänkt tanka med glömt bort det. ”Det har jag hört så många gånger förut” sa jag och fortsatte: ”nu lämnar jag dig och flyttar”. Han skrattade och sa: ”det har jag sagt så många gånger förut”.

Jag har ett hus som för tillfället stod tomt efter förra hyresgästen, det var i princip möblerat, så jag åkte till jobbet och sa till min då manliga anställda att ”jag har lämnat min man”. ”Det var på tiden” svarade han. Det är tack vare den mannen som jag inte flyttade tillbaka denna gången med. Varje gång mitt ex har varit på jobbet och fjäskat så har han varit vid min sida och sagt till mig att jag inte skulle ha kontakt med honom.

Under rubriken ”Våra berättelser om eftervåldet” berättar ”Paula” vad som hände sedan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s