Eftervåldet – han kallade mig ”psykiskt sjuk” och begärde ensam vårdnad

Jag levde i en relation präglad av mestadels psykiskt, ekonomiskt, och sexuellt våld, men även fysiskt våld i nära 5 år. Jag fick alltid höra att det jag gjorde inte var tillräckligt, att jag inte var tillräcklig, och min psykiska hälsa försämrades till den grad att jag inte ens ville leva. Trots att jag åkte in och ut på psyk i 4 år så ställdes aldrig frågan om hur min relation var, varken från psykiatrin eller från socialtjänsten som självfallet blev inkopplad.

Jag lämnade mannen på egen hand, men han fortsatte att kontrollera mitt liv, han hotade med att jag inte skulle få träffa min dotter, för jag var ju så sjuk och oförmögen att ta hand om ens mig själv. I över ett halvår så fick jag inte träffa dottern utan honom, utan han var med. Och han var elak. När jag väl satte ned foten så bröt han sig in i mitt hem och våldtog mig. Han kom hem till mig och hotade mig framför dottern.

Jag bad socialen om hjälp, jag grät och bönade i flera månader för döva öron, till sist fick jag komma till ett skyddat boende. Men det stod klart att socialtjänsten stod på min exmakes sida, trots att jag kom dit blåslagen, trots att mitt barn kom dit från honom med blåmärken, trots att mitt barn berättade om hans våld mot mig så trodde dom mer på honom; han är ju lång, snygg, svensk, välvårdad, har fast jobb. Medan jag är ”psykiskt sjuk”.

Efter en månad på skyddat boende beslutade socialtjänsten för att säga upp min plats och sätta mig på gatan, eftersom jag var självförsörjande ansåg dom att jag fick klara mig själv. När boendet påpekade att det var emot svensk lag att sätta en våldsutsatt kvinna och hennes barn på gatan så satte dom ett LVU på dottern – I hemmet hos sin far som var under pågående förundersökningar hos polis både om brott mot mig och mot dottern.

7 veckor senare hävdes detta LVU av förvaltningsrätten då dom ansåg att socialtjänsten inte kunde påvisa några konkreta bevis på att jag var olämplig, och dom anmärkte även att socialtjänsten agerat högst olämpligt när dom placerade barnet hos fadern. Jag fick ta hem mitt barn, fast hem är att överdriva då jag fortfarande stod utan bostad utan bodde hos min ena förälder.

Exet stämde mig på vårdnaden under denna tid. Och han fortsatte med sina hot, när dottern var hos honom fick jag ingen som helst information om hur hon mådde, jag fick ej heller prata med henne. Och när hon kom till mig var hon ledsen och upprörd över saker pappa sagt och gjort, hon berättar även om att pappa skriker och blir arg om hon saknar mamma. En 4-åring som inte ens får uttrycka att hon saknar sin mamma, en 4-åring som uttrycker en rädsla för pappa.

När det väl var dags för muntlig förhandling i tingsrätten så beslutade dom att han ska vara boendeförälder då hon kan gå kvar på samma förskola då, samt att dom ansåg att det var olämpligt att hon bor hos mig när jag inte har något eget hem utan bor hos min förälder. Något dom inte ens tog hänsyn till var polisens pågående förundersökningar, eller det faktum att enda anledningen till att jag står utan en egen bostad är för att jag fått fly för mitt liv.

Jag får träffa mitt barn varannan helg, och då gråter hon, klamrar sig fast vid mig, och undrar varför hon inte får bo med mig. Hon berättar om otryggheten hos pappa, hans utbrott, och att hon inte vill vara på dagis mer. Att pappa inte bryr sig, att hon måste vara på dagis eller hos farmor, och att hon vill vara med mig. Jag kan bara krama henne och försöka hålla tillbaka mina tårar och min frustration.

Trots att polisen inledde förundersökningen om brott mot mig för 8 månader sedan så är den än inte klar, ej heller förundersökningen om brott mot barn. Jag står fortfarande utan bostad och utan hjälp från samhället. Jag står utan mitt barn. Och varför? För att jag gjorde misstaget att gifta mig med en förövare. Han lever sitt liv som vanligt, medan jag lever i skymundan, utan någon hjälp eller stöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s